Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Melyik a 10 legmérgezőbb szobanövény?

Közzétéve: 2018. 05. 27. Írta: forrás: BAUMAX
Értékelés
Ez a cikk 386 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kisgyermekes családokban körültekintést igényel a dísznövények kiválasztása is, mert a szemet gyönyörködtető növények veszélyt jelentenek a kisgyermekek számára.

Szépsége, mutatóssága ellenére jó néhány növény komoly veszélyt jelenthet a levelében, szárában, vagy a talaj alatti gumójában található méreganyaga miatt. Egyes növények irritálják, izgatják a bőrt, ezáltal bőrpírt, viszketést okoznak, mások gyomor- és bélpanaszokat, hányást, hasmenést vagy allergiát váltanak ki az arra érzékeny embereknél.
Ha azonban körültekintően helyezi el az ember az ilyen növényeket, csökkentheti a rá, a gyerekeire vagy éppen a házi kedvencekre leselkedő veszélyeket.

A következőben áttekintést adunk azokról a növényekről, melyek veszélyt jelenthetnek.SZOBANÖVÉNYEK

A termése mérgezőKorallbokor (Solanum Pseudocapsicum)

Ez az örökzöld cserje Brazíliában és Madeirán honos. Akkor mutat a legjobban, amikor bogyói változatos színekben pompáznak: zöld, sárga és narancsvörös termései mind egyszerre vannak jelen. Ezt az alacsony növésű, dekoratív félcserjét díszes, korallpiros bogyós terméseiért ültetik, nem pedig apró fehér virágaiért, vagy lándzsa alakú leveleiért. Bogyói a koktélparadicsomhoz hasonlítanak. Semmiképpen nem szabad a gyermekek számára elérhető helyen hagyni ezt a növényt, mert mérgező, a szervezetbe kerülve emésztési problémákat, hányást és hasmenést, valamint légzési nehézségeket okozhat.

A növényben lévő tejnedv mérgező

Buzogányvirág (Dieffenbachia)

Azért hívják buzogányvirágnak, mert az egyes fajtáknál fellelhető virágzati tengely csupasz, úgymond bunkóban végződik. A növény nagy, élénkzöld, feltűnő foltokkal tarkított levelei nagyon mutatósak, ám nedve mérgező, ezért tartsa kisgyermekek számára lehetőleg elérhetetlen helyen. E dísznövények levele és szára sérülés esetén olyan anyagot választ ki, amely erősen irritálja a száj nyálkahártyáját, duzzadást, viszketést, sőt légzési zavarokat is okoz, ha lenyelik ezt az anyagot. A kívánatos csemegének tűnő virágzat vagy levél elrágásának kellemetlen következményei hamarosan jelentkeznek: a szájban, a torokban égő, maró érzés lép fel. A megduzzadt nyálkahártyák miatt nyelési nehézség és beszédképtelenség is jelentkezhet. A szembe kerülve komoly kötőhártya-gyulladást okoz.

Szobaficus (Ficus elastica)

A Kelet-Indiából származó növény napjaink legismertebb szobanövényeinek egyike. Eredeti élőhelyén óriási fává nő, a cserép fogságában azonban kicsi, könnyen kezelhető növény marad. A szobafikusz és a csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) különösen jól kiszűri a levegőben lévő ártalmas szennyező anyagokat. A szobafikusz helyigénye azonban olyan nagy, hogy tartása csak a tágas, magas lakásokban kényelmes. A növénynek vastag, húsos levelei vannak, melynek felső része fényes, bőrszerű. Ezekben, valamint a szárában tejnedv található, amely gyantát, kaucsukot, kumarint és különböző proteineket tartalmaz, amelyek elfogyasztása után hányás, hasmenés, erős hasfájás, valamint nagy mennyiség esetén súlyos esetben fulladás léphet fel. A mérgezést követően haladéktalanul adjunk sok vizet és aktív szenet a gyermeknek, majd hívjuk ki az orvost.

Mikulásvirág

Hazája Közép-Amerika. Ott 3-4 méter magasra is megnőhet, lakásban azonban ritkán érik el ezt a méretet. Levelei karéjosak, fényesek. A kutyatejfélék családjába tartozik. Tejnedve mérget tartalmaz. Bőrirritáló hatású, Gyomorba, béltraktusba kerülve hányást okoz. Virága nem feltűnő, kis sárga színű virág, de a virágot körülvevő fellevelei annál színesebbek. A fellevelek színe piros, bordó és sárgás színű is lehet.

Kroton, másnéven tarka csodacserje (Codiaeum variegatum)

Ez egy örökzöld, délkelet-ázsiai növény, mely körültekintő gondozást igényel. A trópusi vidékeken vadon él, a kutyatejfélék családjába tartozik, levelei váltakozó állásúak és eltérő színűek (vörös-narancs-zöld-sárga-bordó színkavalkád). Színpompás és hosszú, keskeny vagy karéjos leveleivel egzotikus dísze lehet otthonunknak. Dekorativitása ellenére azonban igen mérgező szobanövény, ugyanis a kutyatejfélékre jellemzően letört leveléből, hajtásából tejnedv folyik, amely az érzékeny bőrűeknél nehezen gyógyuló kiütést okozhat. A tejnedv lenyelve hányást, hasmenést, égető érzést okoz a gyomorban. Mérgezés esetén ilyenkor is segíthet a hánytatás és némi aktív szén.

Virága mérgező

Flamingóvirág (Anthurium andraeanum)

A falmingóvirág dekoratív, tartós szobanövény, mely nemcsak virágjával, hanem levelével is díszít. Õshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika. Korábban csak vágott virágként ismerték. Különös virágai torzsát képezve ágaskodnak a hosszú virágzati tengelyek végein és színes fellevél övezi őket, melynek formája a legtöbb esetben megnyúlt szívalakú. Virága fehér, piros, vagy narancssárga színű. A flamingóvirág virág része szép, de nagy, látványos virágát viaszréteg vonja be, mely nyálkahártya izgató hatású szaponint tartalmaz, ezáltal gyengén mérgező is. Bőr- és nyálkahártya izgalmat, esetleg hányást is okozhat.

Minden része mérgező

Aszparágusz, vagy klárisfű (Asparagus densiflorus)

A növény, bár a páfrányhoz hasonlít, a liliomfélék családjába tartozik. Kedvelt szobanövény, jól mutat függőkosárban, dézsában, cserépben. A megfelelően gondozott növény világoszöld levélerdejével remek hátteret ad a sokvirágú szobanövényeknek, nagy levelű növények mellé helyezve pedig jól érvényesül a kontraszthatás. Az étkezési spárga rokona, ám ezt ne együk meg, mert a növény minden része mérgező. Az aszparágusz apró, fehér virágaiból piros bogyótermés fejlődik, bogyónként három maggal, amelyek lenyelve enyhén mérgezőek, hasmenést, hányást és gyomorpanaszokat eredményezhetnek, a növényi nedvek pedig bőrirritációt okozhatnak.

Rákvirág (Aglaonema commutatum)

A kontyvirágfélék családjába tartozik, bőrt és nyálkahártyát irritáló anyagokat tartalmaz. A rákvirág lapátszerű, zöld, szürke és krémszínű pettyekkel tarkított levelei teszik vonzó szobanövénnyé ezt a növényt. Gyönyörű, igénytelen, könnyen alkalmazkodik környezetéhez, és eltűri a számára nem kimondottan tökéletes feltételeket is. A rákvirág szép dísze lehet a lakásnak, különösen akkor, ha bogyótermései beérnek. Óvatosnak kell lenni azonban, mert kalcium-oxalát-kristályai miatt a növényi nedv bőrirritációt okozhat. A növény minden része mérgező a levelektől a virágon át a termésig és szájba vagy orrba kerülve a nyálkahártyát izgatja, és enyhe szájbénulást is okozhat.

Szobaciklámen (Cyklamen persicum)

Virágai színpompásak: lila, rózsaszín vagy fehér árnyalatúak lehetnek. Ha virágai elhervadnak, csak egy csomó zöld marad, de érdekes ezüstös rajzolatú, márványozott, szív alakú levelei is mutatósak. A szobaciklámen virágzása decembertől májusig tart, utána nyugalmi időszak kezdődik a növény számára. Ekkor lehullajtja leveleit. A növény virágzata és szára enyhén, míg föld alatti gumója már erősen mérgező. A gumók szaponint és mérgező ciklamin-glükozidot tartalmaznak, amelynek elfogyasztása hányást, gyomorfájást, hasmenést, valamint általános rosszullétet eredményez. Nagy mennyiségben fogyasztva a tünetek súlyosabbak, hányást, hasmenést, idegbénulást is okozhat a gumók elfogyasztása.

Gyökere, levele mérgező

Filodendron

A kontyvirágfélék családjába tartozik. Mexikóban, Guatemalában, Panamában, Costa Rica-ban honos őserdei növény. Vannak kúszó és nem kúszó növekedésűek. Dísznövényként nevelve erős karóhoz kell kötni. Szobai körülmények között ritkán virágzik, mert ahhoz elengedhetetlen a megfelelő páratartalom. Szív alakú levelei kemények, mélyen karélyosak, hullámos szélűek, fényesek és perforáltak. A levelek tagoltsága fokozódik az idősebb példányoknál. 
Ennek a növénynek a gyökere tartalmazza azonban  méreganyagot, éppen ezért ritkán okoz gondot. Bőrirritáló és hasmenést okozó hatású.