Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

A világ misztikus helyei XI. - Málta jóstemplomai

Közzétéve: 2019. 12. 18. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 233 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Mnajdra templomkomplexum 4 km-re észak-nyugatra található Qrendi-től, közel a tengerhez egy kis völgyben, ahol a Hagar Quim templom is áll.

 

Mnajdra templomkomplexum - Qrendi

A Mnajdra templomokat hegyvidék fogja közre, míg a térségben egyetlen modern épület sem található, így csodás, zavartalan látvány tárul elénk egészen a tengerig. Még Filfla kis szigete is látható innen. A templomok nyitott elrendezése egyedülálló atmoszférát rejt, sokkal szebbet, mint a közeli völgyben lévő Tarxien, vagy Kordin. A 2001-től, a helyiek, az új rendeletek nyomán támadt vandalizmusa során egy biztonságos kerítés óvja a templomokat, mely azonban természetéből adódóan nem vesz el a templomok szépségéből.

Igazi megalitikus komplexum. A templomok két szinten helyezkednek el, körbefoglalva egy félkör alakú udvart, s három különböző időszakban épültek. A legrégebbi templom a i. e. 3600 / 3200 között, a két másik templom  i. e. 3150-2500 között épült.

Ásatások

A Mnajdra( ejtsd Emnájdra) első ásatására 1840-ben került sor C. Lenormant által, akinek feljegyzései sosem kerültek publikálásra. Az első írásos dokumentum 1872-ből származik, melyet még két régész munkája követ, azonban 1910-ben Ashby volt az, aki egy igazán részletességbe menő ásatást végez ezen a vidéken. 1952-54 között a Nemzeti Múzeum munkatársai tisztogatták meg és fedezték fel újra a területet, ekkor leltek rá az egész templom együttesre is.

A három templom maradványai közül két nagy épületet tártak fel, míg a legkisebb harmadik alaprajza leginkább egy lóherére emlékeztet. A kisebb templom észak-keletre az északi templomtól a kiásott agyagmaradványok alapján került beazonosításra a történelemben, mely tulajdonképpen a legrégibb az összes közül.
 

fotó: cartruts.com

Elhelyezkedés


A három templom egy félkörben helyezkedik el, bejárattal az előudvar felé, melyet közrevesznek. A kis templom és a legnagyobb templom bejárata (1-3) nem érhető el közvetlenül a kis udvarról, hanem 7 kis kőlépcsőn, mivel mesterséges alapzaton épültek és kb. egy méterrel magasabban állnak, mint a harmadik templom. Az emelvény miatt a fókuszpont a második épület impozáns épületére vetődik. Az épületek struktúrája tipikus a máltai templomoknál, mindegyik esetében a belső fal az, mely meghatározza a belső teret és ezt zárja közre a külső fal kör formában. Az üres helyeket a két fal között kőtörmelék tölti ki, illetve a második, harmadik épület esetében belső freskókkal díszített termek. A templomok csak egy bejárattal rendelkeznek.

A nagyfokú érdeklődés miatt szigorúan védik a romokat. Nagy kerítés óvja a területet, mely bár kívül nem zavarja a látványt, inkább csak a templomok belső terében, ahol csakis az ajánlott és megengedett turistaútvonalat szabad körbejárni, így sokszor a legérdekesebb belső termek rejtve maradnak előttünk.

Misztikus?

A legrégebbi templom alakja egy félistenre emlékeztet, míg a középső templom pontosan egy Istenséget formáz. A legerősebb energiákat a harmadik templomban lehet érezni, mely egy igen kifinomult napobszervatórium volt, a nyári és a téli időszak előrejelzéséhez. Milyen bizsergetően misztikus rituálékat folytathattak itt azokban az időkben e drámai környezetben, - ki tudja?!

Két mészkőtömböt is találtak az épületekben, amelyeken őskori fúróval készített furcsa lyukak sorakoznak: ezen helyiségek – valószínűleg a „jövendőmondó szobák” falában - kémlelő nyílások találhatóak, a papok a jövőbelátás során feltehetően ezekben a titkos szobákban rejtőzködtek. A néhány vízszintes, befelé hajló kőtömbsor látványából arra lehet következtetni, hogy a helyiséget álboltozatos tető fedte.

 

Forrás: Ezoterikus.hu