Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Asztrológiai enciklopédia - Kérdezz! Felelek!

Közzétéve: 2017. 07. 23. Forrás: Asztromokus
Értékelés

Az elmúlt években csak nőtt és még mindig nő az asztrológia tudománya utáni érdeklődés, és rendszeresen felmerül, mi és mit jelent. Ismeretlen szavak, idegen kifejezések, mit jelentenek? Segítünk :-)

Szinte minden nap érkezik egy e-mail vagy egy fórumra írt kérdés, amely a furcsa asztrológiai szavak jelentését firtatja. Íme egy rövid és velős összefoglaló:

 

· Mi az asztrológia?
Az asztrológia egy olyan tapasztalati tudomány, amely a csillagos égbolt hatását vizsgálja a földi élet körülményeire, elsősorban az egyes emberek adottságaira és életsorsára.

· Mi az a horoszkóp?
A horoszkóp az égbolt kétdimenzós rajza a születés pillanatában.

· Miből áll a horoszkóp?
A horoszkóp alkotórészei: 10 bolygó (a Napot és a Holdat is ide számítjuk), a Nappálya (Ekliptika) síkján elhelyezkedő 12 zodiákus jel és 12 ház. A tényezők közé sorolhatjuk még a bolygók egymással kapcsolatos fényszögeit (aspektusait) és a legfontosabb állócsillagokat.

· Mi az aszcendens?
Az Ascendens a keleti horizonton felkelő jegynek éppen feljövő foka a születés pillanatában. A külvilág felé mutatott arcunkat mutatja.

· Mi a deszcendens?
Az Aszcendenssel szembenlévő pont.

· Mi az aspektus?
Két planéta közötti szögkapcsolatot jelent. A fő aspektusok a konjunkció = együttállás (0-10 fok), a trigon (120 fok), a szextil (30 fok), a kvadrát (90 fok)és az oppozíció (180 fok). A "mellék" aspektusok vagy félfényszögek: félszextil(30 fok), félkvadrát (45 fok), sesquikvadrát (135 fok), kvinkunx (150 fok), kvintil (72 fok).A konjunkció lehet pozitív vagy negatív bolygóktól függően, a trigon és a szextil harmonikus, a kvadrát és az oppozíció feszítő, negatív aspektus. A félfényszögek tanító, nevelő hatásúak.

· Mi az MC?
Medium coeli. Az égbolt közepe, a horoszkóp felső részén található, a X.-ház csúcsa. A karrierre, a célokra, hivatásra és a felettesekhez való viszonyra utal.

· Mi az a tranzit?
Egy adott nap bolygóállásai és a születési horoszkóp bolygóállásai közötti aspektusokat jelenti. Másképp fogalmazva: amikor születtünk akkor is álltak valahogy a bolygók és ebben a pillanatban is állnak valahogy. Ha a kettőt összevetjük, az a mai tranzit, de természetesen bármely nap tranzitját meg lehet vizsgálni a múltban és a jövendőben egyaránt.

· Mi az a ház?
A zodiákus egy matematikailag meghatározott része, amely az élet egy adott területére utal.

· Mi az IC?
Immum coeli. Az égbolt alja, az egyenlőtlen házak rendszerében a negyedik ház csúcsa. A családi kapcsolatokat az apát, a lakást, az élet végét és az otthoni életettel kapcsolatos dolgokat mutatja.

· Mi a direkció?
A direkció latin eredetű szó: directio = irány, dirigo = irányítani. A leglényegesebb prognózis módszer, az életben várható lényeges eseményeket mutatja. Az égitesteket, házcsúcsokat -bizonyos időmérték szerint- mozdítjuk, vezetjük azaz dirigáljuk.

· Mi az a diszpozitor?
Egy-egy égitest értékelésekor, nem csak a jegyben elfoglalt "méltóságát" és fényszögeit vehetjük figyelembe, hanem annak a jegynek az urát is, melyben a vizsgált bolgyó áll. Ez lesz a kérdéses bolygó diszpozitora. Egy példa... Vegyünk egy kosban álló Holdat. Ennek a Holdnak a diszpozitora a Mars lesz, (hiszen a kos ura a Mars) tehát, ha a Hold hatásáró bővebb információt szeretnénk kapni, a Mars helyzetét és fényszögeit kell vizsgálnunk.

· Mi az a méltóság?
Minden égitest a hagyomány szerint bizonyos jegyekben jól és erősen, más jegyekben rosszul és gyengén hat. Egy erősen és jól ható bolygóról azt mondjuk, méltóságban van, a gyengén és előnytelenül ható planétáról azt, hogy "rangvesztett" helyzetben van. Ha egyikben sem, akkor semleges, azaz peregrin. Pl a Nap az oroszlán ura, ebben a jegyben jól és erősen hat, "otthon" van. A vele szemközti vízöntőben rangvesztett, a kosban emelt, a mérlegben esésben van, a többiben peregrin.

· Belső bolygók
A Merkúrt és a Vénuszt nevezik bels? bolygónak. Azok a bolygók, amelyek messzebb vannak a Naptól, mint a Föld, tehát a Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plutó - külső bolygók.

· Csomópontok
A holdpálya öt fokra hajlik el a nappálya síkjától és a pontokat, ahol keresztezi az ekliptikát, a Hold metszéspontjainak, illetve csomópontjainak nevezik.

· Dekádok
Minden jegy a zodiákus kör 30 fokos szelete, amely még további három, egyenként 10 fokos részre, dekádra osztható.

· Deklináció
Egy adott bolygó távolsága az égi egyenlítőtől északra illetve délre.

· Ekliptika
A nappálya síkja, a Nap látszólagos pályája a Föld körül.

· Orbis
Hatókör. Bizonyos fokszám, amelyen belül a bolygók fényszöget alkotnak egymással.

· Mundán asztrológia
Az asztrológia azon része, mely a világ eseményeivel foglalkozik.

· Rektifikálás
Az az eljárás, amikor a bizonytalan születési idő ellenére az egyén karakteréből, életének addigi eseményeiből következtetnek vissza a születés valószínű idejére.

· Az év bolygója
Minden órának, napnak, és évnek is létezik uralkodó bolygója.

Kíváncsi vagy, mely bolygó befolyása alatt születtél? Kattints ide!

Forrás: Asztromokus