Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Napi Tarot Üzenet

Minden napi Tarot

üzeneted - katt ide!

Asztrológiai enciklopédia - Kérdezz! Felelek!

Közzétéve: 2017. 07. 23. Forrás: Asztromokus
Értékelés
Ez a cikk 303 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elmúlt években csak nőtt és még mindig nő az asztrológia tudománya utáni érdeklődés, és rendszeresen felmerül, mi és mit jelent. Ismeretlen szavak, idegen kifejezések, mit jelentenek? Segítünk :-)

Szinte minden nap érkezik egy e-mail vagy egy fórumra írt kérdés, amely a furcsa asztrológiai szavak jelentését firtatja. Íme egy rövid és velős összefoglaló:

 

· Mi az asztrológia?
Az asztrológia egy olyan tapasztalati tudomány, amely a csillagos égbolt hatását vizsgálja a földi élet körülményeire, elsősorban az egyes emberek adottságaira és életsorsára.

· Mi az a horoszkóp?
A horoszkóp az égbolt kétdimenzós rajza a születés pillanatában.

· Miből áll a horoszkóp?
A horoszkóp alkotórészei: 10 bolygó (a Napot és a Holdat is ide számítjuk), a Nappálya (Ekliptika) síkján elhelyezkedő 12 zodiákus jel és 12 ház. A tényezők közé sorolhatjuk még a bolygók egymással kapcsolatos fényszögeit (aspektusait) és a legfontosabb állócsillagokat.

· Mi az aszcendens?
Az Ascendens a keleti horizonton felkelő jegynek éppen feljövő foka a születés pillanatában. A külvilág felé mutatott arcunkat mutatja.

· Mi a deszcendens?
Az Aszcendenssel szembenlévő pont.

· Mi az aspektus?
Két planéta közötti szögkapcsolatot jelent. A fő aspektusok a konjunkció = együttállás (0-10 fok), a trigon (120 fok), a szextil (30 fok), a kvadrát (90 fok)és az oppozíció (180 fok). A "mellék" aspektusok vagy félfényszögek: félszextil(30 fok), félkvadrát (45 fok), sesquikvadrát (135 fok), kvinkunx (150 fok), kvintil (72 fok).A konjunkció lehet pozitív vagy negatív bolygóktól függően, a trigon és a szextil harmonikus, a kvadrát és az oppozíció feszítő, negatív aspektus. A félfényszögek tanító, nevelő hatásúak.

· Mi az MC?
Medium coeli. Az égbolt közepe, a horoszkóp felső részén található, a X.-ház csúcsa. A karrierre, a célokra, hivatásra és a felettesekhez való viszonyra utal.

· Mi az a tranzit?
Egy adott nap bolygóállásai és a születési horoszkóp bolygóállásai közötti aspektusokat jelenti. Másképp fogalmazva: amikor születtünk akkor is álltak valahogy a bolygók és ebben a pillanatban is állnak valahogy. Ha a kettőt összevetjük, az a mai tranzit, de természetesen bármely nap tranzitját meg lehet vizsgálni a múltban és a jövendőben egyaránt.

· Mi az a ház?
A zodiákus egy matematikailag meghatározott része, amely az élet egy adott területére utal.

· Mi az IC?
Immum coeli. Az égbolt alja, az egyenlőtlen házak rendszerében a negyedik ház csúcsa. A családi kapcsolatokat az apát, a lakást, az élet végét és az otthoni életettel kapcsolatos dolgokat mutatja.

· Mi a direkció?
A direkció latin eredetű szó: directio = irány, dirigo = irányítani. A leglényegesebb prognózis módszer, az életben várható lényeges eseményeket mutatja. Az égitesteket, házcsúcsokat -bizonyos időmérték szerint- mozdítjuk, vezetjük azaz dirigáljuk.

· Mi az a diszpozitor?
Egy-egy égitest értékelésekor, nem csak a jegyben elfoglalt "méltóságát" és fényszögeit vehetjük figyelembe, hanem annak a jegynek az urát is, melyben a vizsgált bolgyó áll. Ez lesz a kérdéses bolygó diszpozitora. Egy példa... Vegyünk egy kosban álló Holdat. Ennek a Holdnak a diszpozitora a Mars lesz, (hiszen a kos ura a Mars) tehát, ha a Hold hatásáró bővebb információt szeretnénk kapni, a Mars helyzetét és fényszögeit kell vizsgálnunk.

· Mi az a méltóság?
Minden égitest a hagyomány szerint bizonyos jegyekben jól és erősen, más jegyekben rosszul és gyengén hat. Egy erősen és jól ható bolygóról azt mondjuk, méltóságban van, a gyengén és előnytelenül ható planétáról azt, hogy "rangvesztett" helyzetben van. Ha egyikben sem, akkor semleges, azaz peregrin. Pl a Nap az oroszlán ura, ebben a jegyben jól és erősen hat, "otthon" van. A vele szemközti vízöntőben rangvesztett, a kosban emelt, a mérlegben esésben van, a többiben peregrin.

· Belső bolygók
A Merkúrt és a Vénuszt nevezik bels? bolygónak. Azok a bolygók, amelyek messzebb vannak a Naptól, mint a Föld, tehát a Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plutó - külső bolygók.

· Csomópontok
A holdpálya öt fokra hajlik el a nappálya síkjától és a pontokat, ahol keresztezi az ekliptikát, a Hold metszéspontjainak, illetve csomópontjainak nevezik.

· Dekádok
Minden jegy a zodiákus kör 30 fokos szelete, amely még további három, egyenként 10 fokos részre, dekádra osztható.

· Deklináció
Egy adott bolygó távolsága az égi egyenlítőtől északra illetve délre.

· Ekliptika
A nappálya síkja, a Nap látszólagos pályája a Föld körül.

· Orbis
Hatókör. Bizonyos fokszám, amelyen belül a bolygók fényszöget alkotnak egymással.

· Mundán asztrológia
Az asztrológia azon része, mely a világ eseményeivel foglalkozik.

· Rektifikálás
Az az eljárás, amikor a bizonytalan születési idő ellenére az egyén karakteréből, életének addigi eseményeiből következtetnek vissza a születés valószínű idejére.

· Az év bolygója
Minden órának, napnak, és évnek is létezik uralkodó bolygója.

Kíváncsi vagy, mely bolygó befolyása alatt születtél? Kattints ide!

Forrás: Asztromokus