Kínai horoszkóp

Bíborcsillag horoszkóp - Rólad szól!

Fogantatási Naptár

Fogantatási horoszkóp

Rendezvényekre

Különleges jósdák, egyedi programok

Asztro-coach

Válaszd a jövőt! A sikerkulcs benned van!

Két Ösvény Tarot

Napi Tarot üzenetek - katt ide!

Kis ajurvédikus szótár

Közzétéve: 2008. 09. 10. Írta: Sáfrány Zsófia Forrás: Ezoterikus.hu
Értékelés
Ez a cikk 3842 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Mi az ajurvéda? Ezt már tudjuk, mégis sok titkot rejt előttünk ez a titkos tudomány. Most ismerjük meg a szakszavakat, mely segíti a további elmélyülést.
Abyhyanga

Az ájurvédikus teljes olajos testmasszázs, gyakran két masszőr által. A szó jelentése masszázs. A meleg olaj simogató mozdulatokkal kerül a testbe masszírozás által, mely élénkíti a vérkeringést, és kiüríti a méreganyagokat a szervezetből.

Agni

A káros ama kialakulása a helytelen táplálkozásra vezethető vissza és a dosha kiegyensúlyozatlanságát eredményezi. Ez aknét és reumát okoz.

Basti

A basti olyan olajkeverék, mely illóolajokat tartalmaz. Ilyen olajok esténként és saját kezelésre ajánlottak. Lazító és nyugtató hatásúak. A panchakarma egyik fontos eleme, az emésztést hivatott kiegyenlíteni.

Dosha

A doshák egyfajta bioenergiák, melyek bizonyos testi, lelki vagy mentális folyamatokért felelősek. A doshák építik le az ún. mahabhutákat, az öt fő elemet. A 3 különböző doshatíois: vata, pitta és kapha. A dosha állapota jelképezi a személyes felépítésünket, az ún. parkriti-t.

Ghee

A ghee tisztított vaj, amely felforralás során készül és a fürdőhabba kerül bekeverésre. A folyékony vajzsír fontos szerepet kap az ajurvédában: a belső tisztításban is részt vesz. A panchakarma részeként minden reggel egy adag ghee-t kell inni.

Kapha

Az egyik dosha típus, akik sok belső harmóniát sugároznak és mindent békében szeretnek maguk körül. A testfelépítésük inkább erőteljes, hajlamosak a diabéteszre és a túlsúlyra. Lassan és alaposan dolgoznak és inkább flegmatikusak.

Mahabhuta

Az ájurvédikus tanítások szerint a világ 5 elemre bontható, ezek a mahabhuták: föld, víz, tűz, levegő és éter. Az ember is 5 részre bontható, ezek összhangja határozza meg az ember testi, lelki és mentális állapotát. Így pl. a tűz az emésztésért és a kisugárzásért, a föld az illatunkért felelős.

Panchakarma

A panchakarma egy ötrészes tisztító rituálé, mely által a méreganyagok tisztulnak ki a szervezetünkből. Ez igen széleskörű tisztítást jelent, az orrlyukaktól egészen a belekig. Ajánlott a krónikus és pszichoszomatikus betegségek kezelésére egyaránt.

Pitta

Az egyik dosha. Ezen csoport résztvevői igen energikusak, célirányosak, hajlanak az egoizmusra és a makacsságra. Gyakran szenvednek bőrbetegségektől és gyulladásoktól.

Prakriti

Az ember alapvető felépítése, mely a doshák összhangja alapján állapítható meg.

Shirodhara

Ez azt jelenti, hogy legalább 20 percig meleg olajat csurgatnak a homlokunkra, mely igen nyugtató és tisztító is egyben. Elűzi az álmatlanságot, a stresszt és a fejfájást is

Vata

Az egyik dosha típus. A vata-domináns emberek igen gyengédek, érzékenyek és lelkileg nagyon aktívak. A kommunikációs tehetségük és a kreativitásuk kiemelkedő, gyakran szenvednek emésztési gondokban és hajlamosak a pszichés megbetegedésekre.
Forrás: Ezoterikus.hu